U bevindt zich hier: Home » Informatie » Fiscale aspecten » Groengarantie afgesloten door een ANBI

Fiscale aspecten

Groengarantie afgesloten door een ANBI

Voorbeeld:
Een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) sluit Groengarantie compleet af met een grondeigenaar (particulier of ondernemer). De financiële tegenprestatie wordt door eigen inkomsten bronnen gedekt. Om hier zekerheid over te hebben kan een ANBI notarieel vastgelegde lijfrentegiften afsluiten met bijvoorbeeld de omwonenden. Deze situatie is complex maar kan voordelen bieden. Bij voorkeur zou de ANBI deze met meerdere partijen kunnen afsluiten, waarbij een algemeen belang als uitgangspunt moet gelden. De particulier zou gedurende, bijvoorbeeld een periode van ten minste 5 jaar, een lijfrentegift (notarieel vastgelegd) kunnen af sluiten. Hierdoor heeft de ANBI een redelijke mate van zekerheid wat betreft inkomsten. De particulier of de ondernemer/ontwikkelaar kan middels giftenaftrek een jaarlijks fiscaal voordeel realiseren. Deze manier van Groengarantie afsluiten kan diverse fiscale gevolgen hebben. Raadpleeg in dit geval altijd een notaris én een fiscaal adviseur.

Inkomstenbelasting

Door de tussenkomst van een ANBI krijgt de koper de mogelijkheid om de vergoeding af te trekken in box 1. Belangrijke voorwaarde is dat aan het geven van de vergoeding geen tegenprestatie gekoppeld is. De ANBI moet de Groengarantie vestigen met de verkoper en de koper doneert het geld aan de ANBI ten behoeve van het doel van de ANBI. Het bedrag van de aftrekbare giften is aan een minimum en een maximum gebonden:

Voor omzet en overdrachtsbelasting geldt hetzelfde als in het eerste voorbeeld waar Groengarantie tussen twee particulieren wordt afgesloten.

> Download volledige uitwerking van dit voorbeeld.

Wijk realiseert met agrariërs uitloopgebied.

04 december 2011

Veel wijken hebben helaas maar weinig uitloop mogelijkheden: open gebieden in dorpen en steden zijn volgebouwd en omliggend agrarisch land is moeilijk toegankelijk. Groengarantie kan ervoor zorgen dat de recreatieve ontsluiting wordt verbeterd en het landschap een impuls kan krijgt, zowel financieel als in betrokkenheid van de omwonenden. Veel wijken hebben helaas maar weinig uitloop mogelijkheden: open gebieden in dorpen en steden zijn volgebouwd en omliggend agrarisch land is moeilijk toegankelijk. Groengarantie kan ervoor zorgen dat de recreatieve ontsluiting wordt verbeterd en het landschap een impuls kan krijgt, zowel financieel als in betrokkenheid van de omwonenden. Lees meer...