U bevindt zich hier: Home » Informatie » Fiscale aspecten

Fiscale gevolgen van Groengarantie

Indien bij het afsluiten van Groengarantie gekozen wordt voor een financiele tegenprestatie kan dit fiscale gevolgen hebben. Schuiteman Accountants & Adviseur hebben 3 handreikingen uitgewerkt waaruit blijkt dat veelal maatwerk geleverd moet worden om een fiscaal optimale situatie voor betrokkenen te realiseren. De handreikingen zijn gebasseerd op stand van wetgeving en jurisprudentie op 6 december 2011.

► Raadpleeg altijd uw eigen financieel adviseur voor de beste keuze in uw situatie.

De fiscale aspecten worden toegelicht op basis van drie verschillende situaties:
1. Twee particulieren sluiten een Groengarantie af.
2. Een agrariër en een particulier sluiten een Groengarantie af.
3. Een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) sluit een Groengarantie af

De voorbeelden hebben allemaal betrekking op Groengarantie ‘compleet’, waarbij via een kwalitatieve verplichting of erfdienstbaarheid een Groengarantie wordt afgesloten.  Voor iedere situatie worden de consequenties voor de inkomstenbelasting, omzetbelasting en overdrachtsbelasting toegelicht.

heteren.jpgHandreikingen fiscale aspecten:

 

Behoud van groene ruimte in het dorp

04 december 2011

Op veel plaatsen verdwijnen groene open plekken voor nieuwe woningen. Ingesloten tussen wegen, huizen of sportvelden staan dergelijke locaties onder grote druk. Met Groengarantie kunnen omwonende eigenaren van dergelijke percelen betalen om ze open te houden. Niet alleen mooi, ook financieel verstandig: woningen rondom dergelijk open plekken zijn aantoonbaar meer waard dan vergelijkbare woningen die ingesloten zijn door bebouwing. Op veel plaatsen verdwijnen groene open plekken voor nieuwe woningen. Ingesloten tussen wegen, huizen of sportvelden staan dergelijke locaties onder grote druk. Met Groengarantie kunnen omwonende eigenaren van dergelijke percelen betalen om ze open te houden. Niet alleen mooi, ook financieel verstandig: woningen rondom dergelijk open plekken zijn aantoonbaar meer waard dan vergelijkbare woningen die ingesloten zijn door bebouwing. Lees meer...