U bevindt zich hier: Home » Informatie » Drie vormen Groengarantie » Groengarantie 'basis'

Groengarantie ‘basis’: Schriftelijke overeenkomst

Een schriftelijke overeenkomst is niet meer of minder dan een door alle partijen ondertekend stuk waarin de onderlinge afspraken staan. De afspraken gelden in principe alleen tussen de partijen die de overeenkomst hebben getekend.

Bijvoorbeeld: Een agrariër komt met zijn buurman overeen dat hij op zijn weiland alleen koeien laat grazen en het weiland niet voor andere doelen zal gebruiken, zoals het telen van maïs. De buurman heeft hierdoor een permanent mooi uitzicht. In ruil hiervoor betaalt de buurman een vergoeding aan de agrariër, zodat de agrariër met deze extra inkomsten zijn extra arbeid vergoed krijgt.

> Download vooorbeeld schriftelijke overeenkomst Groengarantie-basis

Voordelen van schriftelijke overeenkomst:

Doordat de schriftelijke overeenkomst door iedereen is op te stellen is deze vorm van Groengarantie het eenvoudigst om af te sluiten en zijn er geen bijkomende kosten.

Nadelen van schriftelijke overeenkomst:

Deze vorm van Groengarantie is op persoonlijke titel afgesloten. Vertrekt één van de partijen bijvoorbeeld door verkoop van woning, grond of overlijden dan vervalt de overeenkomst. In dit voorbeeld is dat misschien niet erg. De woningeigenaar heeft zelf alleen belang bij deze afspraak zo lang hij naast de agrariër woont.

Beide partijen kunnen er echter ook belang bij hebben dat de afspraken blijven gelden voor eventuele opvolgende partijen. De agrariër wil misschien juist de vergoeding behouden als de buurman zijn huis verkoopt. Deze vergoeding stelt hem in dit geval in staat om zijn huidige werkwijze te blijven uitvoeren. Daarnaast wil de buurman graag zijn mooie uitzicht behouden, ook als de agrariër zijn grond verkoopt. En als de buurman zijn woning verkoopt, kan het verkoopbevorderend en waardeverhogend werken als hij de koper kan vertellen dat het mooie uitzicht de aankomende jaren (afhankelijk van de duur die partijen zijn overeengekomen) nog zo zal blijven.

shutterstock_16694665[1].jpgHoe zorg je ervoor dat ook opvolgende partijen zijn gebonden aan de afspraken tussen de agrariër en de buurman? Dat kan met een kettingbeding, een kwalitatieve verplichting of een erfdienstbaarheid. Een combinatie is uiteraard ook mogelijk.

 

Wijk realiseert met agrariërs uitloopgebied.

04 december 2011

Veel wijken hebben helaas maar weinig uitloop mogelijkheden: open gebieden in dorpen en steden zijn volgebouwd en omliggend agrarisch land is moeilijk toegankelijk. Groengarantie kan ervoor zorgen dat de recreatieve ontsluiting wordt verbeterd en het landschap een impuls kan krijgt, zowel financieel als in betrokkenheid van de omwonenden. Veel wijken hebben helaas maar weinig uitloop mogelijkheden: open gebieden in dorpen en steden zijn volgebouwd en omliggend agrarisch land is moeilijk toegankelijk. Groengarantie kan ervoor zorgen dat de recreatieve ontsluiting wordt verbeterd en het landschap een impuls kan krijgt, zowel financieel als in betrokkenheid van de omwonenden. Lees meer...