U bevindt zich hier: Home » Informatie

Groengarantie is gebaseerd op bestaande wet- en regelgeving

Contractuele afspraak

Groengarantie is een contractuele afspraak tussen twee of meer partijen. Samen maken de partijen afspraken over het in stand houden of verbeteren van de omgeving. De partij die de garantie ontvangt, de koper, kan een huiseigenaar, belangenvereniging, terreinbeherende organisatie, bedrijf of een projectontwikkelaar zijn. De partij die de vergoeding ontvangt, de verkoper, is altijd een grondeigenaar. Vaak zullen dat agrariërs zijn, maar ook gemeenten, terreinbeherende organisaties, projectontwikkelaars of andere partijen kunnen Groengarantie verkopen. Verkopers worden door het vestigen van een Groengarantie gehouden aan het niet doen of juist toestaan van een actie of een handeling.

defruitspelen.jpgHet is belangrijk om de afspraken schriftelijk vast te leggen. Dit voorkomt op termijn onduidelijkheid over de inhoud van de wederzijdse verplichtingen.
Een Groengarantie kan bijvoorbeeld bestaan uit:

Drie vormen van Groengarantie

Welke vorm van Groengarantie het beste bij uw situatie past is afhankelijk van de inhoud van de onderlinge afspraken en gewenste mate van zekerheid. Een aantal vormen moet ook notarieel vastgelegd worden. De drie vormen van zijn:

De keuze welke vorm het beste bij uw situatie past, hangt af van verschillende factoren. Eén daarvan is het aantal partijen dat betrokken is en de duur waarvoor de verplichting wordt aangegaan. Als partijen bijvoorbeeld overeenkomen dat een grondeigenaar gedurende één jaar een weiland niet zal bebouwen is het waarschijnlijk niet nodig om een vorm van Groengarantie te kiezen waarbij de afspraak notarieel wordt vastgelegd. Lees meer over de verschillende vormen en bekijk de voorbeeld contracten.

Aan de slag?

U kunt Groengarantie direct toepassen. Extra informatie over de verschillende mogelijkheden en voorbeeldcontracten vindt u onder informatie en drie vormen van Groengarantie.

 

Voorbeelden

Wijk realiseert met agrariërs uitloopgebied.

04 december 2011

Veel wijken hebben helaas maar weinig uitloop mogelijkheden: open gebieden in dorpen en steden zijn volgebouwd en omliggend agrarisch land is moeilijk toegankelijk. Groengarantie kan ervoor zorgen dat de recreatieve ontsluiting wordt verbeterd en het landschap een impuls kan krijgt, zowel financieel als in betrokkenheid van de omwonenden. Veel wijken hebben helaas maar weinig uitloop mogelijkheden: open gebieden in dorpen en steden zijn volgebouwd en omliggend agrarisch land is moeilijk toegankelijk. Groengarantie kan ervoor zorgen dat de recreatieve ontsluiting wordt verbeterd en het landschap een impuls kan krijgt, zowel financieel als in betrokkenheid van de omwonenden. Lees meer...